Szczupak smażony

Szczupak smażony

Lubię ryby, ale preferuję raczej filety;-) Chyba , że spadnie mi z nieba szczupak, wtedy nawet ości nie będą mi przeszkadzały;-) W pierwszej kolejności musimy pozbyć się z tego szczupaka rzeczy nie nadających się do jedzenia. Patroszymy go więc ostrym nożem, usuwając co niepotrzebne. Pozbywamy się łuski, głowy ( ale są miłośnicy zupy rybnej gotowanej właśnie na głowie) Kroimy rybę na kawałki, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Szczupaka solimy solidnie, dajemy sok z cytryny, pieprz świeżo zmielony i odstawiamy najlepiej na parę godzin do lodówki. Po tym czasie rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Nie pozostaje już nic innego jak tą pyszna rybkę smacznie zjeść;-)szczupak smazony

Dodaj komentarz