Grillowany schab i puree ziemniaczano marchewkowe
Dzisiaj dla odmiany zaproponuję schabik z grilla domowego;-)a do tego puree ziemniaczane z dodatkiem marchewki. Schab kroję jak na kotlety, rozbijam tłuczkiem. Solę solą ziołową i posypuje czosnkiem granulowanym, odstawiam na pół godziny do lodówki. Kilka obranych ziemniaków gotuje w lekko osolonej wodzie. A 2 marchewki po obraniu i pokrojeniu na plasterki dusze w wodzie z cukrem na małym ogniu około 15 minut. Schab ląduje w grillu do momentu aż będzie miał ładny kolor, najlepiej poznać po zapachu czy jest już ugrillowany;-) Ziemniaki i marchewkę odcedzam z wody, daję łyżkę jogurtu naturalnego i łyżkę masła. Można zmiksować na jednolitą masę bez żadnych grudek. Ja lubię jednak nie do końca gładkie masy, więc swoje puree potraktuje tylko lekko blenderem. Do smaku można dodać odrobinę pieprzu. Nie pozostaje już nic innego jak to pyszne danie smacznie zjeść;-)