Lasagne pod beszamelem

Szybkie gorące danie nie tylko na zimowe wieczory. Po otworzeniu piekarnika zapach rozchodzi się po całym domu, a sama lasagne rozchodzi się jak przysłowiowe świeże bułeczki.

Przygotujmy:

– opakowanie makaronu typu lasagne

– pół kilo mięsa mielonego wieprzowego

– pół puszki pomidorów bez skórki

– cebula drobno posiekana

– sól, pieprz, papryka słodka , zioła prowansalskie

Na sos beszamelowy potrzebujemy :

– 1 szklankę mleka

– pół szklanki mąki pszennej

– 2 łyżki masła

– pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, po czym zostawiamy go do wystygnięcia. Mięso smażymy na kilku kroplach oleju. Dodajemy cebulkę, przyprawy i pomidory.

Masło musimy rozpuścić w rondelku uważając aby się nie przypaliło. Po zagotowaniu dodajemy pół szklanki mleka i mąkę. Bardzo szybko mieszamy aby nie porobiły się grudki. Mając jednolitą konsystencję sosu dolewamy pozostałe mleko. Przyprawiamy. Mieszamy aż sos zgęstnieje.

W naczyniu do zapiekania układamy na przemian płaty makaronu i mięsa. Aż wyczerpią się składniki. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, najlepiej w temperaturę około 160 stopni. Nie pozostaje już nic innego jak to danie smacznie zjeść.20180804_121410

Dodaj komentarz