Karkówka w nietypowej marynacie

Inspiracji szukam praktycznie wszędzie, na co dzień otaczam się mnóstwem ludzi gdzie każdy ma jakieś doświadczenia w kuchni. Tym razem w pracy usłyszałam o fantastycznej marynacie do karkówki. Oczywiście nie byłabym sobą i blogerką kulinarną gdybym nie wypróbowała przepisu. Jak go już wypróbowałam to śpieszę się nim z Wami podzielić.

Przygotujmy:

– kilogram karkówki pokrojony w większe plastry

– 2 surowe jajka

– 2 łyżki majonezu

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki oleju

– ulubione zioła

– do smaku przyprawa do mięsa, vegeta, sol, pieprz, to co lubicie najbardziej

Składniki marynaty łączymy ze sobą bardzo dokładnie. Plastry karkówki też bardzo dokładnie obtaczamy marynatą. Najlepiej zostawić ją w lodówce na noc. Na drugi dzień mięso obsmażamy lekko z dwóch stron na oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około godzinę w temperaturze 160 stopni. Karkówkę można podać z ziemniakami, ryżem i ulubioną surówką. Nie pozostaje już nic innego tylko ją smacznie zjeść.20181009_114002

Dodaj komentarz