Ciekawe wykorzystanie tortilli okazało się trafieniem w przysłowiową 10. Dla dzieci i dla dorosłych, na przekąskę i do poskubania przed telewizorem. Prosta w przygotowaniu, smaczna i ładnie wyglądająca. Poczytajcie
– opakowanie pszennych placków tortilli
– 1 topiony serek o smaku szynki
– 3 plasterki szynki
– 1 serek twarogowy z ziołami
– papryka czerwona
Na placku rozsmarowujemy serek topiony, dokładnie wszystkie wolne miejsca. Kładziemy plasterki szynki. Na początku placka układamy kilka cienkich paseczków papryki. Całość zwijamy w rulon, dość ciasno, żeby serek dobrze przywierał do placka. Tak zwiniętą roladkę owijamy w folię i odkładamy na parę godzin do lodówki. Po tym czasie roladę wyjmujemy, odwijamy z folii i kroimy na ukośne paski. Układamy na półmisku i jemy.
Podałam przykład dwóch smaków roladek. Można wedle uznania te składniki zmieniać. Polecam łososia, awokado, szczypiorek, a zamiast papryki można dodać ogórek zielony albo kabanosa.
Teraz już nie pozostaje nic innego jak te roladki smacznie zjeść.