Tortilla z kurczakiem

Placek przeważnie pszenny, z którego można wyczarować szybkie pyszne potrawy. Dzisiaj zrobimy tortillę nadzianą kurczakiem z warzywami.

Przygotujmy:

– 2 szklanki mąki pszennej

– szklankę gorącej wody

– odrobinę soli

– 2 łyżki oleju

W misce mieszamy mąkę z solą i olejem, dodajemy wodę, która nie musi być wrząca, wystarczy po prostu gorąca.. Mieszamy drewnianą łyżką, aby za chwilę całość wymieszać rękoma na gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło.

Ciasto dzielimy na mniej więcej 8 równych części. Każdą część wałkujemy na stolnicy na 1 cm. Smażymy na suchej patelni , jeżeli zrobią nam się na cieście bąbelki to nie ma powodu do obaw, tak ma być. Tortilla powinna się lekko zrumienić ale nie możemy przedobrzyć ze smażeniem, bo zrobi się za sucha i nie będzie można jej zwijać To tyle jeśli chodzi o placki.

Nadzienie robimy z ulubionych składników.

– 30 dkg piersi z kurczaka

– papryka

– sałata

– cebula

– ogórek zielony

– przyprawa do gyrosa i kebaba

– papryka słodka sypka, pieprz

– majonez albo ketchup

Filet kroimy w paski, obsypujemy przyprawami, zalewamy olejem i zostawiamy na chwilę żeby się przegryzło. Wiedzieliście , że słowo …przegryzło..wymyślili Polacy i nikt na świecie oprócz nas nie wie o co chodzi. Smażymy na patelni. Mięso studzimy.

Placek rozkładamy na desce, na środku układamy pasek warzyw i kurczaka. Dajemy łyżkę majonezu albo ketchupu i zwijamy najpierw od siebie, potem boki i dalej. Tak gotową tortillę wkładamy na grilla domowego, albo po prostu na patelnie na mały ogień aby składniki się lekko podgrzały.

Nie pozostaje już nic innego jak ją smacznie zjeść.2018-03-23-19-10-25

Dodaj komentarz