Kremowa zupa ziemniaczana
Nadchodzą jesienne deszczowe dni. Proponuje więc na rozgrzewkę szybką i pożywną zupę ziemniaczaną. Do jej zrobienia potrzebujemy:
– kilka ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
– cebulę pokrojoną w piórka
– jedną małą papryczkę chilli drobno pokrojoną
– 3 szklanki wywaru warzywnego
– 2 ząbki czosnku posiekanego dość drobno
– białą część pora pokrojoną w talarki
– pół szklanki mleka
Cebulę, papryczkę i por wkładamy do garnka, zalewamy dwoma łyżkami oleju i dusimy kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodajemy wywar warzywny i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Odlewamy kilka łyżek wywaru do szklanki i dodajemy mleko, energicznie mieszamy przez chwilę i wlewamy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość miksujemy blenderem na krem. Przed jedzeniem posypujemy koperkiem i odrobiną zielonej części pora. Nie pozostaję już nic innego jak ten krem smacznie zjeść;-)
Super pomysł na taką zupę i jeszcze posypka z pora – genialne! Strasznie zgłodniałam!