Zapiekana cukinia
Korzystając z sezonowych warzyw , zaproponuje dzisiaj zapiekaną cukinię. Przygotowanie jej nie zajmie nam dużo czasu, a efekt końcowy będzie smaczny i pachnący. Potrzebujemy:
– 1 średnią cukinię
– 1 czerwoną cebulę
– kilka pieczarek
– koperek, czosnek, sól i pieprz
– kilka plastrów żółtego sera
Cukinię myjemy, przekrajamy na pół, tak aby powstały dwie łódeczki. Wycinamy ze środka nasiona i miąższ. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy przyprawami i posiekanym koperkiem. Tak zrobionym farszem napychamy łódeczki, na wierzch kładziemy żółty ser. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Nie pozostaje już nic innego jak ją smacznie zjeść;-)
Z racji, że w mojej kuchni zalega cukinia to dziś na obiad wypróbuję ten przepis, mniam! Korzystałam już wcześniej z przepisu na brokuły z makaronem – tamto danie weszło już na stałe do mojego jadłospisu.
Bardzo podoba mi się, że te przepisy są proste i że jest to unowocześniona, ale nadal polska kuchnia.