Ptysie z farszem pieczarkowym

Ptysie z farszem pieczarkowym

Dzisiaj zrobię pyszne ptysie z farszem pieczarkowym z dodatkiem serka topionego. Na ciasto będę potrzebowała:

– 1 i pół szklanki wody

– pół kostki margaryny

– 1 i pół szklanki mąki pszennej

– 4 jajka

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wodę wlewam do garnka, dodaję margarynę i rozpuszczam na małym ogniu. Teraz dodam mąkę do gotującej się wody z margaryną . Będę ucierała masę około 10 minut , aż zrobi się szklista. Teraz ją muszę wystudzić. Po wystudzeniu dodaję proszek do pieczenia i stopniowo po jednym jajku. Można ucierać ręcznie , ale ja robię to mikserem;-)Gotowe ciasto wykładam łyżką do jedzenia zupy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Robie takie  kleksy;-) uważając aby nie dotykały do siebie. Piekę w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem , około 20 minut. Po tym czasie wykładam ptysie na tacę i czekam aż ostygną. Zimne przekrajam na pół bardzo ostrym nożem, najlepiej z ząbkowanym ostrzem;-) Teraz mam do zrobienia farsz. Kilogram pieczarek myję pod bieżącą wodą i ścieram na tarce o dużych oczkach. Jedną cebulę kroję w drobną kosteczkę. Wrzucam warzywa na patelnię  i smażę aż wyparuje woda z pieczarek. Następnie dodaje sól i pieprz  oraz serek topiony o smaku pieczarkowym. Mieszam dokładnie aż serek się rozpuści. Tak zrobiony farsz nakładam na jedną część ptysia, przykrywając go drugą częścią. Gotowe ptysie wkładam do piekarnika, każdy posypuje startym drobno żółtym serem i zapiekam 10 minut w 150 stopniach. Nie pozostaję już nic innego jak je smacznie zjeść;-)ptysie z farszem

Dodaj komentarz