Kasza gryczana z sosem mięsno warzywnym
Trochę niedoceniana kasza gryczana często gości na moim stole. Dzisiaj też tak jest;-) Najlepsza jest uprażona metodą „ babciną” Szklankę kaszy gryczanej wsypujemy do garnka , zalewamy 2 szklankami wody, odrobinę solimy i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, zakładamy przykrywkę, owijamy szczelnie kocykiem i zostawiamy na godzinę w spokoju;-) W między czasie zrobimy sos mięsno warzywny. Będziemy potrzebowali:
– pół kilo filetu z kurczaka
– 1 cebulę
– 1 paprykę
– kilka brukselek
– 2 ząbki czosnku
– kilka pieczarek
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na kilku kroplach oleju na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, brukselkę w ćwiartki, pieczarki w plasterki , czosnek miażdżymy i dodajmy to wszystko do mięsa na patelni. Podsmażamy kilka minut mieszając. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą , dodajemy kostkę bulionu mięsnego, pieprz i dusimy 15 minut na małym ogniu. Łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i łyżką śmietany, dodajemy do sosu, mieszamy i mamy gotowy obiad. Nie pozostaję już nic innego jak go smacznie zjeść;-)