Kasza gryczana z sosem mięsno warzywnym

Kasza gryczana z sosem mięsno warzywnym

Trochę niedoceniana kasza gryczana często gości na moim stole. Dzisiaj też tak jest;-) Najlepsza jest uprażona metodą „ babciną” Szklankę kaszy gryczanej wsypujemy do garnka , zalewamy 2 szklankami wody, odrobinę solimy i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, zakładamy przykrywkę,  owijamy szczelnie kocykiem i zostawiamy na godzinę w spokoju;-) W między czasie zrobimy sos mięsno warzywny. Będziemy potrzebowali:

– pół kilo filetu z kurczaka

– 1 cebulę

– 1 paprykę

– kilka brukselek

– 2 ząbki czosnku

– kilka pieczarek

Mięso kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na kilku kroplach oleju na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, brukselkę w ćwiartki, pieczarki w plasterki , czosnek miażdżymy i dodajmy to wszystko do mięsa na patelni. Podsmażamy kilka minut mieszając. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą , dodajemy kostkę bulionu mięsnego, pieprz i dusimy 15 minut na małym ogniu.  Łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i łyżką śmietany, dodajemy do sosu, mieszamy i mamy gotowy obiad. Nie pozostaję już nic innego jak go smacznie zjeść;-)kasza gryczana z sosem

Dodaj komentarz