Rolada biszkoptowa
Dzisiaj polecam naszym czytelnikom pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Będzie to rolada biszkoptowa. Do jej wykonania potrzebujemy:
– 1 szklankę mąki pszennej
– 1 szklankę cukru
– 3 jajka
– 1/3 szklankę wody
– 1 łyżeczkę cukru waniliowego
– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, mąkę, cukier waniliowy i wodę. Miksujemy przez chwilę na puszystą masę. Ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku , przez 20 minut, bez termo obiegu.
Do rolady będzie nam potrzebna masa. A do jej zrobienia są potrzebne:
– 1 żółtko
– 1 całe jajko
– 2 łyżki cukru
Te produkty ubijamy na parze, czyli w garnku zagotowujemy wodę, stawiamy na nim miskę z produktami i mikserem ubijamy na puszystą masę. W trakcie ubijania dodajemy:
– 3/4 kostki miękkiej margaryny
– 1 szklankę mleka w proszku
Lnianą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem. Przekładamy na nią upieczone gorące ciasto i szybko ciasno zwijamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie rozwijamy ciasto, nakładamy masę i ponownie zwijamy( ale już bez ściereczki);-). Tak gotową roladę wkładamy na godzinę do lodówki. Nie pozostaję już nic innego jak ją smacznie zjeść;-)