Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

Dzisiaj polecam naszym czytelnikom pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Będzie to rolada biszkoptowa. Do jej wykonania potrzebujemy:

– 1 szklankę mąki pszennej

– 1 szklankę cukru

– 3 jajka

– 1/3 szklankę wody

– 1 łyżeczkę cukru waniliowego

– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, mąkę, cukier waniliowy i wodę. Miksujemy przez chwilę na puszystą masę. Ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku , przez 20 minut, bez termo obiegu.

Do rolady będzie nam potrzebna masa. A do jej zrobienia są potrzebne:

– 1 żółtko

– 1 całe jajko

– 2 łyżki cukru

Te produkty ubijamy na parze, czyli w garnku zagotowujemy wodę, stawiamy na nim miskę z produktami i mikserem ubijamy na puszystą masę. W trakcie ubijania dodajemy:

– 3/4 kostki miękkiej margaryny

– 1 szklankę mleka w proszku

Lnianą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem. Przekładamy na nią upieczone gorące ciasto i szybko ciasno zwijamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie rozwijamy ciasto, nakładamy masę i ponownie zwijamy( ale już bez ściereczki);-). Tak gotową roladę wkładamy na godzinę do lodówki. Nie pozostaję już nic innego jak ją smacznie zjeść;-)rolada

Dodaj komentarz