Galaretkowiec

Galaretkowiec

Robiąc porządki w szafce znalazłam zapomniane przeze mnie galaretki. Wiśniową, truskawkową i poziomkową. Zastanowiłam się co z nimi zrobić, żeby było fajnie i smacznie;-) Wymyśliłam więc proste ciasto. Każdą z galaretek trzeba rozpuścić w szklance gorącej przegotowanej wody a następnie wystudzić. W płaskich naczyniach, najlepiej w talerzach musimy je wstawić do lodówki żeby porządnie stężały. W między czasie 2 szklanki mleka trzeba zagotować z 5 łyżkami cukru i 3 łyżkami żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody. Całość pogotować chwilę a potem wystudzić. Galaretki po wyjęciu z lodówki kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i przelewamy do foremki, może być aluminiowa, może być keksówka. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin. Po tym czasie ciasto wyrzucamy szybkim ruchem z formy , najlepiej na deskę i nie pozostaję już nic innego jak je smacznie zjeść;-)galartetkowiec

Dodaj komentarz