Zupa z dyni
Dzisiaj zaproponuje Wam całkiem ciekawą w smaku i wyglądzie zupkę, a będzie to zupa z dyni. Będę potrzebowała:
– 1 około kilogramową dynię
– 1 czerwoną paprykę
– 1 średnią cebulę
– bulion warzywny, śmietanę
– tymianek, bazylię, paprykę słodką, koperek, majeranek, pieprz
Dynię po umyciu przekrajam na pół. Wydrążam z niej pestki wraz z miękkim środkiem. Można go wysuszyć;-) Kroje ją na kawałki. Papryka po usunięciu gniazda nasiennego też zostaję pokrojona na kawałki, a cebula w piórka. Wykładam warzywa na blachę i wkładam do piekarnika na 15 minut w temperaturę około 150 stopni. Chcę aby warzywa zmiękły nieco. Po tym czasie przekładam je do garnka , zalewam bulionem warzywnym ( może być z kostki ) Gotuję na małym ogniu 15 minut. Całość miksuję na krem, dodaję przyprawy, na koniec , już w talerzu daję kleks ze śmietany. Nie pozostaję już nic innego jak ją smacznie zjeść;-)