Makaron chiński w towarzystwie mięsa i grzybów mun
Lubię od czasu do czasu eksperymentować z kuchniami świata, dzisiaj na tapetę wzięłam Chiny;-) To danie robi się bardzo szybko, jest bardzo smaczne i bardzo czarne;-) Do jego wykonania potrzebujemy :
– opakowanie makaronu chińskiego czyli bialutkie niteczki
– 1 cebulę
– 1 marchewkę
– kilka grzybów mun
– pół kilo mięsa wieprzowego mielonego
– sos sojowy, pieprz, papryka słodka i ostra
Makaron wyjmujemy z opakowania , wykładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilkanaście minut aby zmiękł. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę najpierw w plasterki, a plasterki w małe słupki. Grzyby lądują w miseczce i zalewamy je wrzątkiem jak makaron. Czekamy kilka minut aż podwoją swoja objętość i zrobią się miękkie. Potem odsączamy je i kroimy na paseczki. Mięso smażymy .Pod koniec smażenia dodajemy cebulę, marchewkę i grzyby. Doprawiamy obficie sosem sojowym i sypkimi przyprawami. Makaron odsączamy na sitku, dodajemy na patelnie do mięsa , energicznie mieszamy i nie pozostaję już nam nic innego jak to smacznie zjeść;-)