Muszle nadziewane mięsem
Dzisiaj zrobimy pyszną przekąskę, która nie wymaga zbytniego zachodu. Kupujemy opakowanie dużego makaronu typu muszle albo ślimaki. Chodzi o to aby ten makaron można było nadziać farszem. Do zrobienia farszu będziemy potrzebowali:
– 30 dkg mięsa wieprzowego mielonego
– 1 cebulę, startą na tarce o drobnych oczkach
– sól, pieprz
– 20 dkg sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
Makaron gotujemy kilka minut w lekko osolonej wodzie. Czekamy aż ostygnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso podsmażamy na patelni w małej ilości oleju, dodajemy cebulę i przyprawy. Studzimy. Ser ścieramy na tarce. W każdą muszelkę makaronu nakładamy farsz mięsny i posypujemy serem. Układamy na blaszce z piekarnika. Zapiekamy w temperaturze około 170 stopni przez 10 minut. Po tym czasie nie pozostaję nam już nic innego jak go smacznie zjeść;-)