Pasztet mięsny

Pasztet mięsny

Do Świąt kilka dni, najwyższy czas zabrać się za robienie pasztetu;-) Będziemy potrzebowali:

– 1 kilogram łopatki albo szynki

– pół kilo boczku surowego

– 1 udko z kurczaka

– 3 marchewki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

– 1 czerstwą bułkę

– 2 jajka

Z udka gotujemy standardowy rosół, który zostawiamy na obiad a mięso obieramy  i studzimy. Szynkę i boczek kroimy na kawałki, takie aby zmieściły nam się bez problemu do garnka i szybko ugotowały. Po zebraniu nieładnego szumu z mięsa dodajemy marchewkę i przyprawy. Na małym ogniu gotujemy mięso do miękkości. Czerstwą bułkę zalewamy wywarem z gotowania mięsa. Po ugotowaniu mięso studzimy, dodajemy do mięsa z udka i wszystko razem przekręcamy przez maszynkę 2 razy, żeby osiągnąć efekt ładnej masy. Namoczona i odciśnięta bułka zostaję przekręcona razem z mięsem. Dodajemy jaja, sól i pieprz, koniecznie próbujemy, jak mięso będzie za suche można dodać parę łyżek wywaru po  mięsie. Dowolną blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy mięso, mniej więcej do połowy blaszki. Ugniatamy, równamy i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku z termo obiegiem. Czas pieczenia to około 1 godzina, ale zaglądajmy do naszego pasztetu  żeby w razie szybkiego zrumienienia zredukować  temperaturę;-) Nie pozostaje już nic innego jak ten pyszny pasztet smacznie zjeść;-)IMG_1707

Dodaj komentarz