Pasztet mięsny
Do Świąt kilka dni, najwyższy czas zabrać się za robienie pasztetu;-) Będziemy potrzebowali:
– 1 kilogram łopatki albo szynki
– pół kilo boczku surowego
– 1 udko z kurczaka
– 3 marchewki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
– 1 czerstwą bułkę
– 2 jajka
Z udka gotujemy standardowy rosół, który zostawiamy na obiad a mięso obieramy i studzimy. Szynkę i boczek kroimy na kawałki, takie aby zmieściły nam się bez problemu do garnka i szybko ugotowały. Po zebraniu nieładnego szumu z mięsa dodajemy marchewkę i przyprawy. Na małym ogniu gotujemy mięso do miękkości. Czerstwą bułkę zalewamy wywarem z gotowania mięsa. Po ugotowaniu mięso studzimy, dodajemy do mięsa z udka i wszystko razem przekręcamy przez maszynkę 2 razy, żeby osiągnąć efekt ładnej masy. Namoczona i odciśnięta bułka zostaję przekręcona razem z mięsem. Dodajemy jaja, sól i pieprz, koniecznie próbujemy, jak mięso będzie za suche można dodać parę łyżek wywaru po mięsie. Dowolną blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy mięso, mniej więcej do połowy blaszki. Ugniatamy, równamy i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku z termo obiegiem. Czas pieczenia to około 1 godzina, ale zaglądajmy do naszego pasztetu żeby w razie szybkiego zrumienienia zredukować temperaturę;-) Nie pozostaje już nic innego jak ten pyszny pasztet smacznie zjeść;-)