Śledzie po sułtańsku
Podczas Wigilii pierwsze skrzypce na naszych stołach grają ryby. Karpie, łososie i inne gatunki. My dzisiaj zajmiemy się śledziami. Zrobimy szybkie śledzie na słodko, czyli po sułtańsku. Potrzebujemy ;
– kilka płatów śledziowych bez skóry
– 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
– kilkanaście rodzynek, najlepiej sułtańskich
– 2 łyżki miodu
– 1 dużą cebulę
Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli są mocno solone to przed przygotowaniem potrawy moczymy je w letniej wodzie około godziny, aby wypłukać z nich nadmiar soli. Cebulę obraną i pokrojoną w piórka wrzucamy na rozgrzaną patelnię na kilka kropli oleju. Przesmażamy . Dodajemy rodzynki, miód i koncentrat pomidorowy. Smażymy całość 2 minuty . Śledzie układamy na półmisek i gorąca zalewą z patelni zalewamy . Odstawiamy do wystygnięcia. Nie pozostaje już nic innego jak je smacznie zjeść;-)