Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Lubimy różne dodatki do obiadu, sałatki, surówki i pikle. Często się zdarza , że zapominamy o burakach, a są one idealne jako dodatek do mięs:-) Dzisiaj Wam powiem jak zrobić buraczki zasmażane. 5 średnich buraków wkładamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy około godzinę. Po tym czasie buraki odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Trzemy buraki na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka. Dodajemy kilka łyżek wody. Dosalamy do smaku. Na małym ogniu gotujemy kilka minut ciągle mieszając. Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego dla podkreślenia koloru. Teraz należy buraczki spróbować , może potrzebny będzie cukier;-)Na koniec robimy zasmażkę, czyli na małej patelni rozpuszczamy 3 łyżki oleju, dajemy 1 łyżkę mąki pszennej, szybko mieszamy, dajemy do buraczków. Jeszcze ostatnie mieszanie i nie pozostaję juz nic innego jak je smacznie zjeść;-)buraczki zasmazane

Dodaj komentarz