Fasolka w sosie pomidorowym

Fasolka w sosie pomidorowym

Dzisiaj zrobię fasolkę po… bretońsku chciało by się powiedzieć;-) W moim wykonaniu będzie to fasolka w sosie pomidorowym. Będę potrzebowała szklankę drobnej białej fasoli. Najlepiej namoczyć ją na noc w zimnej wodzie. Rano ugotować do miękkości. Odcedzić. Pętko kiełbasy pokroję na kawałki i podsmażę. Można dodać też pokrojony boczek, jak ktoś lubi;-) Uwielbiam cebulę więc i w moim daniu nie może jej zabraknąć . Pokroję ją w kostkę i dodam do smażącej się kiełbasy. Teraz dodaje kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Jeżeli macie w domu sos słodko kwaśny to też nie zaszkodzi. Przyprawiam solą, pieprzem i słodką papryką. Pozwalam fasolce pogotować się kilka minut żeby smaki się połączyły. Na koniec gotowania dodaję majeranek, najlepiej z naszego ogródka;-) Pamiętajmy o tym aby w fasolce nie było dużo płynu, ona powinna być gęsta. Nie pozostaję już nic jak ją smacznie zjeść;-)fasolka

Dodaj komentarz