Bułeczki z ciasta francuskiego

Bułeczki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

Dzisiaj moja kuchnia poleca ciasto francuskie. Od jakiegoś czasu mam je zawsze w lodówce. Nie robię go sama, bo mamy ułatwiać sobie gotowanie;-)Zrobienie farszu na bułeczki nie zajmie dużo czasu. Pół kilo kapusty kiszonej wkładam do garnka i gotuję 10 minut od chwili zagotowania. Po tym czasie odlewam ją na sito żeby dobrze obciekła. Kroję ją na drobne kawałki .Dodałam do niej grzyby , które miałam w zamrażarce. Ale mogą to być pieczarki, obgotowane i pokrojone w kostkę. Farsz mieszam , doprawiam solą i pieprzem. Z ciasta wykrajam szklanką kółka. W jedno nakładam farsz, zakrywam drugim kółkiem. Brzegi zlepiam. Wierzch smaruję rozmąconym jajkiem. Na blachę wykładam papier do pieczenia, układam bułeczki , tak aby się nie dotykały i zapiekam 10 minut w temperaturze około 160 stopni. Nie pozostaje już nic innego jak je smacznie zjeść;-)paszrteciki z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz