Zupa z kury

Zupa z kury

Najprościej i najszybciej jest ugotować rosół;-)Jeżeli nie mamy akurat kury , która jeszcze wczoraj biegała po podwórku, musimy kupić ją w sklepie. Ja kupuje ćwiartki i dziele je na pół. Myję dokładnie, wkładam do garnka , zalewam zimną wodą i czekam aż się zagotuje. Łyżką cedzakową zbieram powstały osad, on nie będzie mi potrzebny. Dodaję marchewkę pokrojoną w kawałki, seler, pietruszkę i kawałek pora. Cebulę obieram, nadziewam na widelec i pod płomieniem z kuchenki opalam ją ze wszystkich stron. Wkładam do gotującego się na wolnym ogniu rosołu. Sole, pieprzę, dodaje lubczyk, koperek i gotuje tak około 3 godzin. W trakcie gotowania dolewam zimną wodę. Makaron gotuje wg przepisu. Zalewam rosołem i nie pozostaje już nic innego jak go smacznie zjeść;-)Obrazek

Dodaj komentarz