Karmelizowana młoda marchewka

Karmelizowane młode marchewki

Nie można im się oprzeć. Przyciągają samym widokiem, a jak się je spróbuje to niebo w gębie.

O marchewce napisano już chyba wszystko. A to, że zdrowa, że ładnie wygląda, że smakuje, że bez niej nie ma zupy. Wszystko to prawda, więc nie będę jej powielała. Zrobię po prostu młodą marchewkę karmelizowaną. Potrzebujemy :

– pęczek młodej niedużej marchewki

– koperek

– łyżkę miodu, łyżkę masła

– sól i pieprz

Marchewkę delikatnie myjemy, można też ją obrać ze skórki, ale raczej to zbędne, samo mycie wystarczy. Odcinamy natkę pozostawiając około 2 cm końcówkę. Wkładamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Sprawdzajmy żeby nie rozpadła się. Lepiej niech będzie średnio miękka niż papka. Po ugotowaniu odcedzamy. Studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy marchewki, solimy i dajemy pieprz. Delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i koperek. Poruszajmy chwilę patelnią żeby składniki się zmieszały. Nie pozostaję już nic innego jak ją smacznie zjeść.marchewka  karmelizowana

Dodaj komentarz