Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczka jest jednym z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego . Można z niej zrobić kilkanaście potraw, ale najsmaczniejsza jest przyrządzona w sosie własnym.
Kupujemy warkocz polędwiczki. Kroimy ją na plastry. Za pomocą dłoni lekko rozbijamy. Na rozgrzanej patelni z kilkoma kroplami oliwy smażymy ją z obydwu stron. Przekładamy do garnka. Na wysmażonym po polędwiczkach tłuszczu, przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy drobno pokrojone dwa ząbki czosnku. Zalewamy odrobiną wody. Po zagotowaniu solimy i dajemy świeżo zmielony pieprz. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Z duszenia wytworzy nam się sos, który możemy zabarwić łyżką śmietany. Kilka łyżek sosu przelewamy do szklanki i dodajemy śmietanę. Energicznie mieszamy , po czym wlewamy do garnka z mięsem. Unikniemy wtedy zwarzenia sosu i zapobiegniemy powstania grudek . Tak przygotowane polędwiczki podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami lub z makaronem.