Ravioli z serem ricota

Ravioli z serem Ricota

Pogoda za oknem nie nastraja do wychodzenia z domu. Można więc posiedzieć w kuchni i wyczarować jakąś fajną potrawę;-) Zrobię pyszne domowe ravioli z serem i ziemniakami. Będę potrzebowała:

– pół kilo ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków

– ser Ricota ( w znanej sieciówce kosztuje 5 zł za opakowanie)

– koperek, bazylię, tymianek, sól, pieprz

– 2 szklanki mąki pszennej

– 3 jajka

Na stolnicy wyrabiam ciasto z mąki, jajek i pół łyżeczki soli. Ciasto ma być elastyczne, powinno ładnie  poddawać się wałkowi;-)Potrzebuje 2 placki o takiej samej wielkości. Placki powinny poleżeć kilka minut w spokoju. W tym czasie zrobię farsz. Ziemniaki i ser mieszam w misce. Dodaję zioła i przyprawy. Na jednym placku układam w niedużych odstępach od siebie lekko spłaszczone kulki z farszu. Całość przykrywam drugim plackiem. Specjalnym radełkiem do ravioli, albo ostrym nożem, kroję pomiędzy farszem tak aby powstały nieduże pierożki. Dla wzmocnienia ciasta, żeby podczas gotowania farsz nie wypłynął, brzegi pierożków dociskam widelcem. Tak gotowe ravioli wrzucam do garnka na gotującą się posoloną wodę. Gotuję kilkanaście sekund od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię. Po wystudzeniu ravioli najlepiej smakują podsmażone ze skwarkami. Nie pozostaję już nic innego jak je smacznie zjeść;-)raviolli

Dodaj komentarz