Sałatka z bobem

Sałatka z bobu

Bób jest roślina strączkową i podobnie jak fasola jest doskonałym dodatkiem do potraw. Można go też jeść na surowo. Najświeższy jest intensywnie zielony, bez przebarwień i młodo wyglądający;-) Ja polecam raczej gotowany w sałatce. Bób należy ugotować w lekko osolonej wodzie kilkanaście minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Wyjąć bób ze skorupek i włożyć do miski. Sałatę porwać na kawałki. Pomidora pokroić w kostkę. To samo zrobić z ogórkiem gruntowym. Młodą cebulkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z sosem koperkowym. Czyli: koperek posiekać, dodać kilka kropel oliwy z oliwek, pieprz, sól ziołową , ząbek rozdrobnionego czosnku. Polać nim naszą sałatkę. Nie pozostaję już nic innego jak ją smacznie zjeść;-)Obrazek

Dodaj komentarz